Субота, 24.04.20, 14.16.58
Вітаю Вас Гість | RSS

Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №26

Меню сайту
Міні-чат
200
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 49
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Січень » 19 » Звіт про проведення тижня "Енергоефективне освітлення і енергозбереження в Україні" в Лисичанській ЗОШ І-ІІІ ступенів №26 Луганської області
22.05.07
Звіт про проведення тижня "Енергоефективне освітлення і енергозбереження в Україні" в Лисичанській ЗОШ І-ІІІ ступенів №26 Луганської області

11 листопада в усьому світі відзначається Міжнародний день енергозбереження.

У Лисичанській ЗОШ І-ІІІ ст.№26 з 15.12.2014р. по 19.12.2014р. був проведений Тиждень «Енергоефективне освітлення й енергозбереження в Україні». У рамках цього тижня у школі були організовані наступні заходи: тематичні уроки та бесіди, класні години, орієнтовані на ощадливе використання паливно – енергетичних ресурсів.

Мета:

  • ознайомити учнів школи з енергоефективним освітленням;
  • сформувати знання про переваги сучасних енергоефективних технологій освітлення з метою зниження споживання електроенергії та сталого розвитку України, свідомого ставлення до необхідності підвищення ефективності використання енергоресурсів;
  •  показати взаємозв’язок  між виробництвом , споживанням електроенергії  та екологічними проблемами, пов’язаними з викидами СОй інших речовин, що впливають на зміну клімату на планеті.

 

 

 

 

Термін

Зміст заходів

Відповідальні

Класи

1

Протягом тижня

Рейд « Лампочка мала, а економія велика»

Адміністрація

 1-11

2

15.12

Випуск інформаційних газет «Впровадження сучасних енергозберігаючих технологій», «Ми за енергозбереження!»

Конкурс малюнків «Збережемо енергію разом!».

Класні керівники, Педагог-організатор

7- 11

 

 

5-6

3

16.12

Ознайомлення з пам'ятками «Корисні поради щодо раціонального використання енергії в побуті»

Класні керівники

1-11

4

11.12

 

 

17.12

Тематичний урок з природознавства «Як потрібно економити електроенергію»

 

Класна година «Мандрівка  з Фіксиками в Енерготеле портляндію»

Класний керівник Лут Н.Є.

 

Класний керівник Савенко К.В.

3-А

 

 

3-Б

5

18.12

Класна година «Мандрівка з Ватиком»

Класні керівники Шилова В.Л., Тютюнніко- ва Л.В.

4-А

4-Б

6

19.12

Тематичний урок з географії «Електроенергетика».

 

 Урок-конференція  з фізики  «Енергозбереження – вимога часу».

Перегляд  мультфільмів «Винахід електричної  лампочки», «Як працює електрична лампочка».

Вчитель географії           Забірко І.В.

Вчитель фізики Довгань Г.І. 

 Класоводи

9

 

11

 

1 - 2

 

   Розпочався тиждень «Енергоефективне освітлення й енергозбереження в Україні» випуском інформаційних газет «Впровадження сучасних енергозберігаючих технологій», в якому взяли участь учні 7-11 класів, та конкурсом малюнків «Збережемо енергію разом!» для учнів 5-6 класів.

   Протягом тижня пройшла акція «Лампочка мала, а економія велика». Учні 8 класу підготували добірку порад , оформили пам'ятку з правилами заощадження та інформацією про енергозберігаючу поведінку  «Корисні поради щодо раціонального використання енергії в побуті». Ці пам'ятки  були надані всім класам для ознайомлення.

    Для учнів  1-2 х класів  було  організовано перегляд мультиплікаційних фільмів «Винахід електричної  лампочки», «Як працює електрична лампочка». Учні подивилися та обговорили мультфільми.  

   На уроці природознавства в 3-А класі вчитель Лут Н.Є. ознайомила учнів з темою «Як потрібно економити електроенергію». 

  Для учнів 3-Б класу класовод Савенко К.В. провела класну годину «Мандрівка з Фіксиками в Енерготелепортляндію».  

   Учні 4-А та 4-Б класів  під час класної години разом зі своїми класоводами Шиловою В.Л., Тютюнніковою Л.В. відправилися у подорож  до «власних осель». 

   Девʼятикласники на  уроці географії (вчитель Забірко І.В.) з теми «Електроенергетика» розповідали про джерела енергії у світі, раціональне використання різних видів енергії, а також наголосили про шкідливість для кожного з нас нераціонального використання енергії. 

   В 11 класі вчитель фізики Довань Г.І. провела урок-конференцію  з  використанням  мультимедійних технологій на тему «Енергозбереження - вимога часу». Старшокласники міркували над більш глобальними проблемами, пов’язаними з пропагандою енергозбереження, ощадливих витрат  паливно-енергетичних ресурсів. Звернули  увагу  на  переваги   та  недоліки  різних  джерел  енергії, та  їх  вплив  на  екологію.

Висновок: аналіз витрат коштів на електроенергію має підстави до зниження.

Учні розповіли  про енергозберігаючі лампи, ЕЕ види ламп, ознайомилися з їхніми характеристиками, порівняли споживання електроенергії  енергозберігаючими та лампами розжарювання визначили основні напрями енергозбереження в нашій країні: 

  • впровадження нових енергозберігаючих технологій;
  •   впровадження нового енергоекономічного обладнання; 
  •   удосконалення існуючих технологій; 

Усі заходи, які проведені підчас тижня « Енергоефективне освітлення й енергозбереження в Україні»,  спрямовані на кінцевий результат – формування економічної компетентності школярів. Вчителі та учні одностайно прийшли до висновку,  що подібні форми роботи  корисні,  необхідні  і  дозволяють застосовувати отримані  знання в житті.

Звіт про проведення тижня "Енергоефективне освітлення і енергозбереження в Україні" в Лисичанській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 26 Луганської області

П А М´ Я Т К А

 Корисні поради щодо раціонального використання енергії в побуті

Слідкуйте за витратами енергоносіїв!

Лічильники електроенергії, газу, гарячої і холодної води дають змогу контролювати витрати енергоносіїв, регулювати їх споживання і фіксувати результати економного використання.

Утеплюйте вікна та двері!

В холодну погоду 24% тепла витрачається через недбало ущільнені двері і вікна, 26% - через стіни, 11% - через допоміжні приміщення (підвали, сходові клітини, тощо) і 39% - через вентиляційні отвори і димоходи.

Не випускайте тепло!

Закривайте на ніч занавіски і жалюзі, щоб зменшити втрати тепла через вікна. Заізолюйте радіатори опалювальної системи від зовнішніх стін - встановіть за ними тепловідбиваючу фольгу. Це на 4% зменшить витрати на опалення приміщень.

Не перетоплюйте Вашу оселю!

Якщо ви сплачуєте за опалення по тепловому лічильнику, чи маєте автономне опалення, пам'ятайте: підвищення температури в приміщенні на 1 градус збільшує витрати теплової енергії на 6%.

Не перекривайте теплу дорогу!

Радіатори опалення, закриті занавісками чи невдало розставленими меблями, більше гріють вулицю, ніж Вашу оселю.

Не витрачайте свої гроші на опалення вулиці!

Відкриті впродовж багатьох годин квартирки вікон дають вам не тільки свіже повітря, а й значні втрати тепла. Краще провітрювати частіше, але лише на протязі кількох хвилин при широко відкритому вікні. За цей час стіни приміщення не встигають охолонути.

Більше світла при менших витратах електроенергії!

Якщо замість чотирьох лампочок у люстрі має бути чотири бра, то локальне освітлення забезпечить економне і комфортне освітлення в тому місці де ви працюєте, чи відпочиваєте. Це дає змогу економити до 25% електроенергії.

Можна прати економно!

Оптимально використовуйте пральну машину. Доцільно прати при більш низькій температурі й без програми попереднього прання.

Використовуйте менше гарячої і холодної води!

Коли протікають крани на кухні та в туалеті, це призводить до значних втрат води, яку постачати стає все складніше. Подумайте, скільки води збережете, якщо: - будете мити посуд не потоком води, а в посуді та з застосуванням миючих засобів;

- будете кип'ятити води не більше, ніж потрібно.

Приймати душ замість ванни - девіз тих, хто економить!

Витрати води і теплової енергії на ванну приблизно в чотири рази перевищують витрати на душ. Родина з чотирьох осіб може протягом року зекономити значну суму, якщо приймання ванни буде послідовно змінюватися душем.

Розумно користуйтеся холодильником!

Треба завжди пам'ятати, що відкривши холодильник і роздумуючи, що б там взяти, ви втрачаєте стільки, скільки коштує те що ви з'їcте.

Як економити вдома і на роботі

Багато людей щоденно користуються електричними чайниками, не задумуючись про те, що до верху заповнений водою чайник потужністю 1,5 кВт на 10 хвилин, збільшує електроспоживання на 0,25кВт.год. Постарайтеся наливати в чайник необхідну кількість води - цим ви зекономите електроенергію і час для нагріву води. Також, важливо своєчасно чистити електрочайник від накипу. Накип утворюється в результаті багаторазового нагрівання і кип'ятіння води і має малу теплопровідність, тому вода в чайнику з накипом нагрівається повільніше.

Порада: наливайте в чайник лише необхідну кількість води

При користуванні електроплитками, необхідно вибирати посуд, дно якого відповідає розмірам конфорки, так як при використанні посуду більшого діаметру втрачається 5-10 % електроенергії. Посуд з викривленим дном може привести до 40-60 % перевитрат електроенергії. При приготуванні їжі бажано закривати посуд кришкою, так як швидке випаровування води збільшує час готування їжі на 20-30 %. Після закипання їжі бажано перейти на низькотемпературний режим готування.

Порада: використовуйте правильний посуд

Холодильник потрібно ставити в найбільш прохолодне місце на кухні, бажано біля зовнішньої стіни, але ні в якому разі біля плитки. Якщо ви поставите холодильник в кімнаті, де температура досягає 30 градусів, то використання електроенергії подвоїться.

Холодильник старого зразка щомісяця споживає 90-150 кВт.год електроенергії. Нова, енергозберігаюча модель холодильника (із символом «А»), яка має такий самий об'єм камери, щомісяця потребує не більше 30 кВт.год. Сума, яку ви заощадите за 5 років, придбавши холодильник нового зразка, становитиме вартість такого холодильника середнього класу.

Коли пральна машина не повністю завантажена білизною - втрачається 10-15 % електроенергії. При неправильно вибраній програмі прання - втрачається до 30 % електроенергії. Щоб трішки зекономити під час прасування, білизну необхідно зволожити.

На третину заповнений мішок для збору пилу пилососу погіршує всмоктування пилу на 40 %, відповідно на цю ж величину зростають витрати електроенергії.

Порада: побутові прилади можуть зекономити ще багато грошей. Використовуйте їх правильно.

Не лишайте електроприлади в режимі «standby» (режим очікування) - вимикайте їх з розетки. По-перше, це безпечніше, про що треба завжди пам'ятати. По - друге, вимкнення приладів з мережі, наприклад, телевізор, відеомагнітофон, музичний центр - дозволить зменшити використання електроенергії в середньому до 300 кВт.год.

Зарядний пристрій, увімкнений в розетку нагрівається, навіть якщо там не має телефону. 95 % електроенергії використовується даремно, коли зарядний пристрій постійно ввімкнутий в розетку.

Телевізор з екраном середнього розміру - діагоналлю 20-21 дюйм в режимі очікування споживає 16,5 Вт. Якщо ви дивитесь телевізор 6 годин в день, то його споживання в режимі очікування складає 297 Вт за добу, а за місяць майже 9 кВт. Музичний центр потягне біля 8кВт в місяць, відеомагнітофон - 4 кВт в місяць.

Порада: вимикайте домашніх «помічників» з мережі.

Використання новітніх освітлювальних приладів (компактні люмінесцентні лампи) дають змогу заощаджувати від 60% до 80% електроенергії. Світла в будинку має бути достатньо, адже воно забезпечує нам комфорт, що сприятливо впливає на здоров'я. Сучасна 

енергозберігаюча лампа працює 10 тис. годин, в той час як лампа розжарювання - в середньому 1,5 тис. годин. Єдиний її недолік - вартість, що на порядок дорожче від традиційної лампи розжарювання. Проте, компактна люмінесцентна лампа напругою 11 Вт заміняє лампу розжарювання в 60 Вт. Яскравість освітлення не погіршиться, але ви будете споживати в 4-5 разів менше електроенергії. Термін окупності такої лампи складає близько року, а термін її служби складає 3-4 роки.

Порада: замініть лампочки розжарювання на компактні люмінесцентні лампи.

 

Рекомендації

1

Загружайте пральну машину повністю. Витрата електроенергії залежить, від завантаження машини, а витрата води зміниться не значно. Прання за цілковитої завантаженості  дає економію 15 -20 кВт год енергії на місяць.

2

При прасуванні враховуйте  вид матеріалу, починайте прасувати з низьких температур, для невеликих речей використовуйте залишкове тепло.

3

 В очікуваному режимі багато електроприладів – телевізори, музичні центри, відеомагнітофони,  тощо – споживають близько 20 кВт протягом місяця. Тому, виходячи із  будинку  та наніч, відключайте апаратуру зовсім.

4

«Виходячи, гасіть світло» - це слід робити не тільки у разі, коли йдете  надовго ( а  й на 10 -15 хвилин).

5

Використовуйте люмінесцентні лампи, криптонові лампи замість ламп розжарювання.

6

Замість 2-х ламп по 60Вт використовуйте одну – потужністю100Вт (економія 12%).

7

Періодично  треба чистити  лампи від пилюки  й багна.

8

Знижуйте рівень освітленості в коридорах, туалетах, інших додаткових приміщеннях.

9

Вимикайте  електроплиту за 5 хвилин остаточно приготування їжі, ви заощадите 10-15% енергії.

10

Розміри посуду повинні відповідати розміру плити. Економія енергії 10%.

11

Сталевий посуд, із товстим рівним дном, заощаджуватиме електроенергію при приготуванні їжі на електроплиті  (нерівне дно збільшує споживання на 10 -15%).

12

При приготуванні їжі у відкритій посуді витрата енергії зростає у 2,5 раза.

13

Використання спеціального посуду –скороварок, кип'ятильників, кавоварок тощо.– дозволяє заощаджувати до 30-40% енергії і по 60% часу.

Переглядів: 3564 | Додав: Shcola26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Посилання на сайти
Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №26
  • -->

  • м. Лисичанськ, 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz